gambar : sekitar festival kebudayaan antarabangsa tawau 2012 | QIMAYRA MOHAMMAD ®


why?

invisible hit counter

gambar : sekitar festival kebudayaan antarabangsa tawau 2012

| 12 February 2012


assalamualaikum ..

buat kali keduanya daerah Tawau, sabah sekali lagi telah menganjurkan festival kebudayaan antarabangsa tawau 2012 yang telah diadakan pada malam 11/01/2012 yang bertempat di perkarangan Majlis Perbandaran Tawau (MPT)

Festival ini merupakan festival tahunan yang wajib aka diadakan setiap awal tahun di daerah Tawau. kepada yang kurang jelas tentang festival ini, festival ini akan mempersembahkan semua suku kaum dan etnik yang terdapat di tawau. setiap etnik akan berarak dengan menggunakan pakaian tradisional dan akan mempersembahkan tarian tradisional.masing-masing.

selain itu, suku kaum yang terdapat d negara indonesia, brunei darussalam dan negeri jiran iaitu sarawak juga dijemput hadir sama. yang uniknya tahun ini, etnik dari negara syria juga turut sama memeriahkan festival ini.

ini merupakan gambar sekitar festival yang aku sempat snap, maaflah kalau shoot tak gempak. hehe. gambar tersebut original tanpa di edit. tak sangat aku nak edit, banyak sangat.

etnik iban







etnik jawa






etnik menado dan etnik bulungan






etnik insulod taka dari nunukan, indonesia



persatuan komuniti melayu tawau





dari indonesia





etnik pathan (pakistan)





etnik suluk dan bajau






etnik toraja





etnik wakatobi



 

dari sarawak





etnik banjar




etnik arab







dan akhir sekali suku kaum saya sendiri yaitu etnik bugis! YAY!
persatuan komuniti bugis sabah (PKBS)











we are bugis family! wahha!





tu seja laa yang dapat aku shoot, sebenarnya banyak lagi suku kaum seperti suku kaum dari brunei dan syria tapi tak sempat nak ambil gambar sebab terlepas pandang. hehe. insya-Allah berjumpa lagi festival kebudayan antarabangsa pada tahun hadapan. YAY!


komen kalau free, like kalau nak cepat. hehe ;D

Comments
2 Comments

2 661 COMMENTS.:

{ adam } at: 12 February 2012 22:07 said...

Fuh, banyaknya etnik

Jom join kisah cinta terhangat
http://akuadam.com

{ Fadzmie Mohamad } at: 14 February 2012 12:39 said...

Rugi betul oh nda sempat tunggu ni event. Aiya. ;(